Vad är det som gör härdat glas så starkt?

Härdat glas är upp till fem gånger starkare än vanligt glas. När det går sönder går det inte sönder i skärvor som vanligt glas gör, utan i väldigt många små bitar som inte är vassa. Dessa egenskaper gör det härdade glaset lämpligt att använda i t.ex. busskurer, bilrutor och akvarium m.m.

Men härdat glas är inte något speciellt mirakelglas. Det består av sand, precis som vilket glas som helst. Skillnaden ligger i själva tillverkningsprocessen. När man tillverkar härdat glas värmer man upp glaset till mellan 630 och 650 grader Celcius. Det som händer i detta temperaturintervall är att glaset mjuknar och expanderar, men utan att förlora sin form. Med hjälp av ett stort antal munstycken som blåser kall luft kyler man därefter ned glaset oerhört snabbt igen. Av den snabba nedkylningen får glaset ett hårt skal, men eftersom glas har en mycket dålig värmeledningsförmåga tar det några sekunder extra innan även glasets inre har hunnit svalna och med det förlora sin mjukhet. De spänningar som uppstår i glaset när det drar ihop sig så pass kvickt blir då permanenterade av denna process, och ger glaset dess starka hållfasthet. Glasets kärna får dragspänningar och ytan tryckspänningar. Principen kan liknas vid förspänning av betong.

Låter det konstigt?

Ja… Om jag ska vara ärlig så begriper inte jag det heller. Men det är i alla fall så som de som kan påstår att det går till.

En nackdel med härdat glas är att det är mycket känsligt för bearbetning när det väl är klart. Om man skär eller borrar i härdat glas är risken stor att man förstör dragspänningen, vilket kan göra att spänningarna utlöses i glaset och hela glaset granulerar. Av denna anledning måste härdat glas måttas och förberedas med borrhål och liknande innan det härdas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *