Varför får man stötar av en studsmatta?

Hos mina föräldrar finns en studsmatta. Ni vet en sån där utomhusgrej som plötsligt växte upp som svampar ur jorden i alla villaträdgårdar för en sisådär tjugo år sedan. De har väl blivit beständiga inslag sedan dess. Min treåriga son tycker förstås att det är jätteroligt att hoppa på den när vi är hemma hos mina föräldrar på besök. Jag tycker även själv att det är ganska kul, men de där stötarna som man kan få när man nuddar studsmattan med handen kan vara ganska jobbiga.

Statisk elektricitet är resultatet av naturens drivkraft att jämna ut skillnader. Atomkärnan innehåller positivt laddade protoner och omges av negativt laddade elektroner. Så länge jämvikt råder mellan dessa är allting frid och fröjd. Men om de negativt laddade elektronerna gnids eller gnuggas bort uppstår en obalans. Atomen söker då att utjämna denna obalans genom att fånga upp en negativ laddning så fort som tillfälle erbjuds. När den positivt laddade atomen kommer i kontakt med en negativt laddad dito sker omfördelningen i form av en elektrisk ström; alltså det som vi upplever som en stöt.

Att man ofta får stötar just av en studsmatta beror på att dessa är byggda i material som är mycket goda elektriska ledare. Såväl nylon som stål leder ström väldigt bra, vilket gör att de på atomnivå har mycket svårare än andra material att hålla ordning på sina elektroner. När man hoppar på mattan tar elektronerna varje chans de får att smita. Den positivt laddade atomen ger därefter upphov till en stöt när man vidrör den med handen, eftersom den söker utjämna obalansen som råder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *