Vad är Nordmakedonien för ett land?

Jag ögnade igenom spelschemat för kommande fotbolls-EM härom dagen, och reagerade på att ett nytt land plötsligt var med. Makedonien har man ju hört talas om förut, även om det i sammanhanget stora fotbollsnationer kanske inte varit jätteflitigt förekommande. Nordmakedonien – som nu tydligen skall spela i samma grupp som Österrike, Ukraina och Holland – är dock en ny bekantskap för mig.

Vi kan börja med att göra det enkelt för oss: Nordmakedonien är samma land som Makedonien. Namnbytet, som skedde 2019, har sin bakgrund i en politisk dispyt med Grekland. Även i Grekland finns nämligen ett område som går under namnet Makedonien. Och det är inte ett obetydligt område: Hela norra Grekland; 25% av landets yta, utgör det historiska landskapet Makedonien. Det grekiska Makedonien är samma Makedonien som Alexander den store härskade över och från vilket han ledde alla sina erövringståg. När det Makedonska väldet var som störst innefattade det i princip hela nutida Grekland, Persiska Riket, Egypten och områden som sträckte sig ända bort till dagens Indien. Den mänskliga egenheten att glorifiera blodtörstiga diktatorer ifrån historien som har krigat mycket, länge och framgångsrikt gör förstås att grekerna är oerhört stolta över detta arv. När Jugoslavien upplöstes 1991 och det som tidigare hade varit delrepubliken Makedonien förklarade sig självständigt under det konstitutionella namnet Republiken Makedonien gick grekerna i taket.

Under den konflikt som följde har de båda länder utövat tjuvnyp på varandra under många år. Grekland hindrade t.ex. Makedoniens EU-medlemskap 2004 genom att inte godkänna landet som ny medlemsstat. Makedonien hämnades 2006 genom att döpa huvudstaden Skopjes flygplats till Alexander den stores flygplats. Det senare tilltaget var lite extra roligt, eftersom grekerna egentligen redan hade en flygplats utanför Kavala som gick under det namnet.

Påtryckningarna ifrån världssamfundet gjorde att de båda länderna till slut pressades till att lösa konflikten. Eftersom de flesta trots allt var på grekernas sida i dispyten blev det Makedonien som fick stryka på foten. Makedoniens parlament godkände namnbytet den 19:e oktober 2018. Beslutet hade föregåtts av en folkomröstning kring frågan, vilken hade bojkottats av de över 60% av befolkningen som ville visa sitt missnöje med parlamentet och den föreslagna namnändringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *