Presterar man bättre med lagom mycket alkohol i blodet?

Ikväll är jag gräsänkling. För några år sedan innebar kanske det att man tog en spelkväll framför datorn eller så. Numera innebär det att man ser chansen att äntligen komma lite framåt med det där renoveringsprojektet som man håller på med hemma. Alltså utan att bli avbruten stup i kvarten av att det är dags för blöjbyte, mellanmål, nattning eller någonting annat. Det innebär också att man kan inmundiga några välförtjänta kalla öl under arbetets framskridande, utan att man för den sakens skull behöver känna sin bättre hälfts fördömande blickar bränna i ryggen. Förutsatt att alkoholintaget är något sådär måttligt balanserat är min bestämda uppfattning att det både gör själva jobbet roligare och slutresultatet bättre. …Eller i alla fall inte så mycket sämre att det gör ölpausen omotiverad.

Forskare på University Of Illinois i Chicago kom 2014 fram till slutsatsen att en begränsad mängd alkohol faktiskt kan ha en stimulerande effekt på det kreativa tänkandet. De berusade testpersonerna presterade bättre än de nyktra testpersonerna i studien så länge som deras promillehalt inte översteg 0.8. Den kreativa peaken når man enligt studien vid en promillehalt på 0.75. De berusade testpersonerna underpresterade dock i uppgifter som hade med minnet att göra. …Och i ganska mycket annat också, kan man föreställa sig.

Ämnet aktualiserades nyligen i den danska filmen ”En runda till”, regisserad av Thomas Vinterberg. I filmen spelar Mads Mikkelsen en lärare som tillsammans med sina kollegor bestämmer sig för att testa tesen att människan egentligen borde ha en viss mängd alkohol i blodet för att fungera som bäst. Filmen utseddes till bästa internationella film vid Oscars-galan härom veckan. Själv har jag inte hunnit se den ännu, men kommer att göra det så fort den släpps på streamingtjänsterna.

Alkoholens eventuella prestationshöjande fördelar skrämmer i alla fall inte antidopingorganisationen WADA. 2018 beslutade WADA att ta bort alkohol ifrån listan över förbjudna substanser. Beslutet påverkade inte jättemånga sporter: Det är bara i flygsport, bilsport, bågskytte och motorbåtssport som alkohol fortfarande är förbjudet idag. Men man kan anta att det mer handlar om att detta är riskfyllda sporter som man inte kan bete sig som en idiot i, snarare än att alkoholen i sig skulle ge något tävlingsmässigt övertag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.