Varför blir man uttorkad när man dricker?

Man ska dricka minst två liter vätska om dagen för att må bra, sägs det. Gärna fyra. En av livets orättvisor är att de få gånger som man efterlever detta hälsotips – alltså när man dricker öl – är risken stor att man straffas med både huvudvärk och trötthet dagen därpå. Hur kan det vara så?

Baksidan med alkohol, förutom att det får en att göra en massa dumheter, är att det är mycket urindrivande. Det alkoholen gör, utöver att få dig berusad, är att den hämmar kroppens naturliga produktion av hormonet vasopressin. Kroppen är mycket känslig för störningar i balansen av vatten och salter, och vasopressinets funktion är att se till att njurarna bara släpper ut exakt den mängd vatten som faktiskt finns till övers. När alkoholen sätter vasopressinet ur spel börjar man alltså helt enkelt kissa mycket mer än vad man egentligen behöver, vilket leder till att man blir uttorkad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *