Vad betyder ormen som man kan se på ambulanser och sjukhus?

Jag lade först märke till den på sonens Duplo-ambulans. Längs med sidan finns en symbol innehållandes en orm som slingrar sig uppför någon slags pinne. Därefter såg jag samma symbol på en ambulans i någon amerikansk actionrulle, och drog slutsatsen att det måste röra sig om någon slags maskot som de har på ambulanserna i USA. Det verkade logiskt utifrån att de alltid ska ha så fräcka symboler på saker och ting där borta (örnar och liknande). Men så insåg jag plötsligt att samma symbol faktiskt förekommer både på ambulanser och på en del sjukhusfasader i Sverige.

…Så var kommer den här symbolen egentligen ifrån, och vad betyder den?

Eskulapstaven, eller Asklepiosstaven som den också kallas, är en internationell symbol för läkekonsten. Symbolen har sitt ursprung i grekisk mytologi. Asklepios var läkekonstens gud. Han var son till Apollon och lärde sig läkekonsten av kentauren Keiron. Med hjälp av blodet ifrån gorgonen Medusa – vilket han fått till skänks av gudinnan Athena – kunde han både bota sjuka och återuppväcka de döda. Det senare uppskattades inte av dödsguden Hades, och de båda hamnade i en konflikt vilken ledde till Asklepios död. Han återupplivades dock av Apollon en tid senare.

Asklepios avbildades ofta hållandes i det som har kommit att benämnas för Esulapstaven/Asklepiosstaven. Symbolens ursprungliga betydelse har gått förlorad med tiden. Men det finns de som menar att den antagligen anspelar på den traditionella metoden att behandla Guineamaskinfektion. Enligt metoden sliter man den parasiterande masken ur kroppen genom att ”vira” upp den på en pinne.

Det finns variationer på Eskulapstaven. Symbolen för tandläkare är t.ex. nästan likadan, men i den ringlar ormen uppför en tandnyckel i stället. I symbolen för veterinär ringlar två ormar upp på var sin arm på ett V.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *