Varför blir det märken i lacken av fågelskit?

…Så har det hänt igen. En fågel har skitit på familje-Skodan och den röda lacken har fått sig en bestående missfärgning. Någonstans kan man kanske argumentera för att jag själv bär viss del i skulden, att jag kanske borde ha torkat bort det redan när jag såg det för två veckor sedan. Men det är lätt att vara efterklok. Hur som helst så undrar man ju hur lite simpel fågelskit kan ställa till det på det här viset.

Problemet med fågelskit, förutom att det är äckligt, är att det innehåller urinsyra. Detta skiljer faktiskt fåglars avföring ifrån andra djurs (och människors). Fåglar omvandlar nämligen restprodukten ammoniak till urinsyra i stället för till urin. Anledningen till detta är att fåglar helt enkelt inte kan kosta på sig att bära runt på en massa vatten (d.v.s. urin). De behöver helt enkelt väga lätt för att kunna flyga. Men hade det inte varit just för denna urinsyra så hade bilens lack klarat sig bra mycket bättre. Urinsyran är nämligen frätande. Dess PH-värde ligger på 3 – 4,5.

Den bittra lärdomen är nog att fågelskit på bilen bör man försöka torka bort kvickast möjligt. Har man – som i mitt fall – en röd bil så finns det faktiskt studier av mer eller mindre seriöst slag som indikerar att man har ett större problem än folk med exempelvis svarta eller blåa bilar. En undersökning genomförd av det brittiska bildelsföretaget Halfords gör gällande att fåglar i första hand skiter på röda bilar, och i andra hand på blåa bilar. Gröna bilar tycker de allra minst om att skita på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.