Hur blev första maj arbetarnas dag?

Det mesta som slår igenom här kommer ju i och för sig ifrån USA, men just förstamajfirandet hade man kanske föreställt sig skulle ha sitt ursprung någon annanstans ifrån. Men så är det förstås inte. Arbetarnas största dag kommer även den ifrån samma land som gav oss McDonalds, Disney och Meat Loaf.

På 1790-talet började arbetare i USA organisera sig i protest mot de orimliga arbetsvillkor som då rådde. Vid den här tiden var det inte ovanligt med arbetsdagar på bortåt sexton timmar eller mer, och 1791 blev Philadelphia Carpenters det första fackförbundet att gå i strejk med kravet att arbetstiden skulle regleras till tio timmar om dagen. Det skulle dock hinna flyta mycket vatten under broarna innan de fick se sina krav realiseras. Inte förrän 1835 bestämdes arbetstiden till tio timmar i Philadelphia, och det först efter att flera fackförbund hade slagit sig samman i en storstrejk. Därefter snurrade hjulen dock på lite snabbare, och snart var det regel med tiotimmarsdagar i alla fall i de flesta storstadsområdena i USA.

Efter markvinningen med tiotimmarsdagarna flyttade arbetarrörelsen fram sina positioner. I augusti 1866 deklarerade National Labor Union ifrån sitt säte i Baltimore att det nu var dags att ställa kravet på åttatimmarsdagar. Fler och fler röster anslöt sig till rörelsen och 1889 hölls den första internationella arbetarkonferensen i Paris. Det var där som den amerikanska delegaten Hugh McGregor ifrån American Federation Of Labor kläckte idén att man borde instifta en gemensam internationell dag för att över nationsgränserna demonstrera för åttatimmars arbetsdagar. I USA var redan ett upprop för åttatimmarsdagar planerat till den första maj, så det föll sig helt enkelt behändigt att välja den dagen. Resten är, som man säger, historia…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *