Varifrån kommer friterad mat?

Det finns väl i princip ingenting som inte blir godare friterat? Potatis, Kyckling, Broccoli… Man kan lägga nästan vad som helst i fritösen och göra det aptitretande. En personlig favorit är den där kycklingen som brukar finnas i thai-buffén. Magiskt god. …Och lika ohälsosam naturligtvis. Friterad mat absorberar fettet i den olja som det friteras i, vilket tyvärr gör denna delikatess till en kolestorol-bomb utan dess like.

Vilket geniet var som kom på att man kunde fritera maten är för evigt höljt i historiens dunkel. Människan har nämligen sysslat med att koka mat i olja ganska länge. Redan de gamla egypterna friterade deg i olja, och detta var långt innan starten på vår tideräkning. Fynd daterat till 500-talet före Kristus visar att även grekerna anammade konceptet, och de valde att använda sig av olivolja för tillagningen. Under medeltiden förekom friterad mat både i arabvärlden och i Europa. Portugisiska missionärer tog med sig frityr-konsten till Japan på 1500-talet. Japanerna omfamnade vanan och s.k. ”Tempura” (fisk, räkor, svamp och lite allt möjligt friterat i olja) blev snabbt mycket populärt på önationen.

På 1830-talet blev pommes frites populära i Frankrike och Belgien, och där någonstans startar den moderna frityr-historien. På 1860-talet får London-bon Joseph Malin snilleblixten att kombinera pommes frites med friterad fisk och skapar med detta den brittiska paradrätten ”Fish and chips”, som än idag går att avnjuta i restauranger världen över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *