Vad är det för skillnad på en atoll och en ö?

En atoll är en slags ö; närmare bestämt en ringformig sådan vilken omsluter en lagun. Den landmassa som omger lagunen är gjord av korall. En atoll inleder sin bana som en helt vanlig ö skapad av en aktiv vulkan. Vulkanen slocknar efter hand av att jordskorpans litosfärplattor flyttar sig så att hålet upp till vulkanen täcks för. Därefter sjunker den inaktiva vulkanen av sin egen tyngd, och lämnar kvar det hål i mitten som blir en lagun. Samtidigt som vulkanen sjunker fortsätter korallrevet runt kanterna på ön att växa, och träd och buskar får fäste – och till slut har man sig en atoll. Hela processen kan gå på bara 100 000 år, men det kan ta ända upp emot 30 miljoner år för en atoll att formas.

Eftersom bildandet av korallrev är en förutsättning för att atoller ska bli till hittar man bara atoller i tropiska klimat. Det finns ungefär 440 atoller i världen, och de flesta ligger i Stilla Havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.