Vilken är den mest värdefulla hockeybilden?

När jag gick på mellanstadiet slog hockeybildssamlandet igenom på bred front. Alla skulle samla på hockeybilder, vare sig man gillade ishockey eller inte. Min egen samling var inte fy skam. Jag hade inte de där allra dyraste bilderna, som Fleer Ultra och allt vad de hette. Men jag hade en hyfsat konkurrenskraftig samling av Parkhurst-bilder, vilken innefattade såväl Peter Forsberg som Eric Lindros och Wayne Gretzky. Jag minns att jag en gång kände mig ordentligt förolämpad, när någon Allan-Ballan föreslog att byta 40 av mina Parkhurst mot ett (1) av hans fåniga Fleer Ultra-kort. Vänligt men bestämt avstyrde jag det förslaget. Min gamla hockeybildspärm ligger och samlar damm någonstans på vinden hos mina föräldrar, och växer – utgår jag ifrån – i värde för varje dag som går.

När det kommer till hockeybilder är de mest värdefulla korten nästan alltid rookiebilderna på senare storspelare. Av Wayne Gretzky, som av många anses vara tidernas bästa hockeyspelare, finns bara två bilder ifrån hans första säsong i NHL 1979. Den ena tillverkades av O-Pee-Chee och den andra av Topps. O-Pee-Chee-kortet i fint skick är det mer sällsynta av de två, och ett exemplar av detta såldes för 465 000 dollar 2016 – vilket gör det till världens mest värdefulla hockeybild. Men råkar man sitta på Topps-bilden i gott skick ska man vara ganska varsam med den också. Den är nämligen värd nästan 210 000 dollar.

Men min samling, då? Nja.. Tyvärr är det så att att hockeybilder ifrån 90-talet generellt står mycket lågt i kurs. Hockeybildssamlandet blev helt enkelt så inne under några år i mitten av decenniet att tillverkarna tryckte upp alldeles för stora upplagor av sina utgåvor. Följden har blivit att de flesta av de där bilderna idag knappt ens är värda pappret som de är tryckta på, men kul att ha kvar som minne är de ju!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *