Hur svårt kan det egentligen vara att bestiga Mount Everest?

Att det var en bedrift 1953, när berget övervanns för första gången, kan man ju köpa. Men att det med den moderna människans alla tekniska hjälpmedel skulle ligga någon jätteutmaning i att bestiga Mount Everest 2021 kan man inte låta bli att ställa sig frågande till. Idag finns ju trots allt såväl Google Maps som Powerstations, USB-termosar och Netflix. Sedan har man ju dessutom bilden av att de lokala sherpas mer eller mindre springer skytteltrafik uppför och nerför Everest med förnödenheter åt de bortskämda västerländska turisterna, så hur svårt kan det egentligen vara? Det saknas väl bara en korvkiosk längst upp på toppen, så är fullbordandet av ett fullständigt sönderkommersialiserat naturunderverk ett faktum?

Men helt busenkelt är det faktiskt inte. Syrehalten i luften över 8000 meters höjd är dödligt låg. I bestigningen av det 8848 meter höga berget är det vanligt att folk blir allvarligt sjuka av syrebrist, eller rent av stryker med. För att ens ha en chans att klara den syrefattiga luften måste man långsamt acklimatisera sig vid allt högre höjder, vilket delvis är anledningen till att det tar i snitt 60 dagar att nå toppen. Men att det tar så lång tid handlar förstås också om att berget i partier bjuder på oerhört utmanande klättring, där minsta snedsteg kan innebära att man störtar mot en säker död.

Dessutom är det kallt. Toppen på Mount Everest lär vara en av jordens kallaste platser. Svåra snöstormar är vanliga och vädret är i största allmänhet trist och opålitligt. Till råga på allt får man se upp för plötsliga snöskred som kan komma när man minst anar det. Av de drygt 300 människor som har dött på Mount Everest sedan man började föra statistik har åtminstone 68 av dem dött i snöskred, vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken på berget.

En nästan lika vanlig dödsorsak är att man ramlar ner. Det är ju trots allt ett berg vi pratar om. 67 människor har dött på det här viset.

Att bestiga Mount Everest kan m.a.o. knappast betraktas som någon särskilt trevlig utflykt. Ändå betalar folk pengar för att få göra detta, och ganska mycket pengar dessutom… Den extremt riskbenägne klättraren kan komma undan med c:a 20 000 dollar för äventyret, men är man lite mer bekväm av sig och kanske gärna ser att det finns lite grundläggande säkerhetsarrangemang kring strapatsen behöver man räkna med över 100 000 dollar för det hela.

För min del duger det gott med Kinnekulle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.