Hur länge har det funnits tandläkare?

Igår var jag hos tandläkaren med min treåriga son. Jag brukar själv känna viss ågren inför dylika besök, väl medveten om att tandläkaren kommer att gräva i mitt tandkött med där spetsiga metallpinnen med ungefär samma varsamhet som om det gällde att räfsa i morotslandet. Jag ville förstås hålla min son vid gott mod, och försökte måla upp tandläkarbesöket som något av dagens roliga höjdpunkt. Det är väl möjligt att min egentliga inställning sken igenom. Min son var hur som helst inte sen att inta en skeptisk hållning gentemot tandläkarens intentioner, och valde principfast att inte öppna munnen en sekund under hela besöket. Den uteblivna undersökningen till trots blev han ändå belönad både med en Pixi-bok och ett glatt ”välkommen åter”. Jag funderar på att själv använda mig av samma metod vid mitt nästa besök.

Tandläkaryrket har funnits förvånansvärt länge. Det finns fynd som tyder på att neandertalarna utförde dentalvård på varandra redan för 130 000 år sedan. Det får väl antas att det på den tiden var tal om operationer av det mindre avancerade slaget, men ändå. Den äldsta tandfyllningen som man har hittat är annars 6500 år gammal, och var utförd med bivax. Fyndet gjordes i Slovenien.

Grunden till den moderna tandläkarvetenskapen lades under åren 1650-1800. Fransmannen Pierre Fauchard betraktas som särskilt viktig i sammanhanget, som med sin bok ”Le Chirurgien Dentiste” (1728) var först ut med att på ett något sånär vetenskapligt träffsäkert sätt beskriva anatomin i munnen och operationsmetoder för diverse tandåkommor. Några tandläkarverktyg fanns ännu inte vid den här tiden, men för Fauchard var det inget problem. Han var påhittig av sig och använde verktyg tillverkade för klockmakare, juvelerare och barberare i sin tandläkarutövning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.