Vad är det egentligen för skillnad på watt, ampere och volt?

Man har hört talas om både volt, ampere, ohms och watt. Alltid när någon viktigpetter svänger sig med begreppen nickar man nervöst och försöker styra över samtalet på någonting annat. Men finns det i ärlighetens namn egentligen någon levande människa som har koll på den förvirrande flora av måttenheter som på ett eller annat sätt har med elström att göra? Eller är det, precis som man länge har misstänkt, så att de som påstår sig veta bara låtsas? Kan det rent av vara så att åtminstone ett par tre av de löjligt många enhetsbegreppen i själva verket är helt överflödiga och med lätthet skulle kunna tas bort?

sakermanundrar hjälper dig att reda klarhet i den här förvirringen.

Vi kan börja med att konstatera att elektrisk spänning mäts i måttenheten volt (V). Ensamt säger volt-talet egentligen inte särskilt mycket, utan det är i kombination med mätenheten ampere (A) som det börjar blir intressant. Ampere är nämligen måttenheten för elektrisk ström, och spänningen (alltså volt) multiplicerat med strömmen (ampere) genererar den elektriska effekten – vilken uttrycks i watt (W).

Volt brukar ofta liknas med mängden vatten i en flod, och hur ström floden är illustreras av ampere-talet enligt samma exempel. Även om floden är bred och innehåller mycket vatten (d.v.s. har ett högt volt-tal), kan det vara så att vattnet i floden ändå rör sig ganska långsamt (ett lågt ampere-tal). Om vi ponerar att man står och flugfiskar mitt i den här floden behöver det inte vara svårt att stå upprätt även om floden i sig är bred (högt volt-tal). Om vattnet däremot är mycket strömt blir det ju lätt en och annan kallsup till fisket.

Det matematiska sambandet mellan volt (spänning), ampere (ström) och watt (effekt) är förvånansvärt användbart. Om man t.ex. undrar hur många hushållsmaskiner man kan ha igång samtidigt hemma i bostaden utan att säkringen går behöver man – tvärtemot vad man kanske trodde – inte testa sig fram för att få svaret på detta.

Eftersom vi vet att ett eluttag i Sverige innehåller 230 volt kan vi genom att dividera det watt-tal som står angivet på baksidan av vilken elektrisk apparatur som helst få fram hur mycket ström som krävs. En vanlig gammaldags glödlampa har exempelvis en effekt på 60 watt. Effekten på 60 dividerat med spänningen på 230 blir 0,26. Med andra ord slukar glödlampan 0,26 ampere ström. En vanlig säkring i en bostad ligger normalt på 12 ampere. Med den vetskapen kan man enligt ovan beskrivna formel då räkna ut att det går att tända upp till 46 stycken 60-watts glödlampor samtidigt innan säkringen går i bostaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *