Vad hände med mellanölet?

Den som är för lat för att orka släpa sig till Systembolaget får sedan många år tillbaka hålla till godo med 3,5-procentigt folköl. Det ska poängteras att detta verkligen inte är fy skam. Jag är en av de som verkligen kan förstå att uppskatta en kall folköl eller två i den gassande vårsolen. Särskilt om det är en Carlsberg. Eller en Norrlands Guld. Eller nästan vad som helst egentligen… Men svenskarna har inte alltid behövt nöja sig med det något blaskiga folkölet… Under en kort men lycklig tid i den svenska nutidshistorien kunde man faktiskt inhandla äkta 4,5-procentigt mellanöl i vilken lokal livsmedelsbutik som helst. För oss åttiotalister uppväxta under spritmonopolets dystra verklighet låter förstås detta bara som fantasifyllda skrönor, men det är helt sant.

Mellanölet lanserades i Sverige 1965. Det var nästan på dagen tio år efter det att starkölet åter hade blivit tillåtet här i landet. Starkölet hade förbjudits 1923, och hade sedan dess bara varit möjligt att få tag på i apotek förutsatt att man hade läkarrecept. Under 1950-talet började den restriktiva svenska alkoholpolitiken så sakteliga att luckras upp. Det ransoneringssystem som hade reglerat privatpersoners alkoholinköp sedan 1919 blev allt mer ifrågasatt, och 1955 avskaffades det helt. Samtidigt var alkoholmissbruket ett reellt och utbrett problem i landet. Spritkonsumtionen var på tok för hög för att det skulle vara bra för folkhälsan i stort, så starkölet återinfördes på Systembolaget mest för att locka folk att dricka det i stället för sprit. Starkölet blev dock inte riktigt den succé som man hade hoppats på. Folk tyckte helt enkelt att det var mer prisvärt att köpa sprit i stället. Man blev ju trots allt full så mycket snabbare på det.

För att få svenskarna att dricka mindre sprit tänkte man att ett lite lättare starköl som skulle gå att att köpa i vanliga affärer skulle göra susen. Dåvarande finansminister Gunnar Sträng var en av de ivrigaste förespråkarna för ”mellanölet”, som det skulle komma att kallas.

Mellanölet blev snabbt populärt, och utbudet var stort. Redan på ölets första lanseringsdag fanns över 35 mellanölssorter att välja på i butikerna. Ölet var tillgängligt alla dagar utom söndagar, och såldes fram till kl. 20 om kvällarna. Lättillgängligheten och det låga priset gjorde att många, inte minst ungdomar, kom att fatta tycke för drycken – vilket med tiden kom att bli dess fall. Alkoholkonsumtionen ökade och kröp allt längre ner i åldrarna, vilket i slutändan ledde till att mellanölet förbjöds – trots att en folklig majoritet egentligen ville ha det kvar. Den 1:a juli 1977 såldes den sista mellanölen i Sverige.

One thought on “Vad hände med mellanölet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *