Vem uppfann Rubiks kub?

Ungraren Erno Rubik var den som uppfann den berömda pusselkuben. Idén kom Rubik på mest av en slump, när han i mitten av 70-talet jobbade på Konst- och designuniversitetet i Budapest. Han höll egentligen på att försöka hitta ett sätt att få alla delarna i en kub att bli rörliga utan att hela kuben skulle falla isär. Någonstans längs vägen insåg han att han hade råkat skapa ett underhållande pussel på köpet. Rubik fick patent på sin ”magiska kub” 1975. Två år senare fanns kuben tillgänglig i leksaksaffärer i Budapest. Kuben blev allt mer populär och 1980 fanns den tillgänglig i hela världen, fast nu under namnet ”Rubiks kub”, eftersom det internationellt ansågs som kommersiellt mer gångbart.

Rubiks kub brukar räknas som världens mest sålda leksak, och har till dags dato sålt i över 350 miljoner exemplar. Kuben har överlevt den digitala konkurrensen och är fortfarande uppskattad av många. Kinesen Yusheng Du har för närvarande världsrekordet i kublösning. På bara 3.47 sekunder grejar han att lösa Rubiks kub.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *