Kan katatoniska människor verkligen fånga bollar?

Det här är väl kanske inget rykande aktuellt ämnesval, men det springer utifrån att det på senare tid har dykt upp vad jag upplever är en ovanligt stor andel äldre filmer på Netflix. Jag misstänker att detta har med en pausad tv- och filmproduktion till följd av Corona-pandemin att göra, men mig gör det ingenting. Som familjefar är man ju numera lika mossig som man tyckte att ens egna föräldrar var när man växte upp, och tycker att en trettio år gammal film med skådespelare som idag är antingen dementa eller döda innebär en kväll att se fram emot i tv-soffan. De senaste dagarna har vi sett såväl ”Sleepers” som ”Uppvaknanden” här hemma; båda ganska långsamma dramer ifrån 90-talet med kvalitetsskådespelare i huvudrollerna. För tiktok-generationen är de förstås rena sömnpillren, men mig tilltalar de. I den senare spelar Robin Williams en neurolog som får Robert DeNiros till en början katatoniska (d.v.s. ej responderande) rollkaraktär att vakna till liv. På vägen dit gör Williams förstås en rad upptäckter hos patienterna som alla de läkare som har jobbat på vårdinrättningen före honom har lyckats missa. Bl.a. inser han att patienterna, som vanligtvis varken kan röra sig eller reagerar på tilltal eller på någonting annat, kan fånga bollar när sådana kastas till dem. Nu påstås det förvisso att denna film är baserad på en verklig historia (och alla vet ju att Hollywood aldrig ljuger), men kan verkligen katatoniska människor göra detta?

Det korta svaret är: Ja, faktiskt. Men det ska också sägas att det finns mängdvis av variationer på det katatoniska tillståndet och de bakomliggande orsakerna till det, vilket naturligtvis påverkar sjukdomsbilden. Men det har konstaterats att även en del katatoniska personer som framstått som orörliga och helt mentalt frånvarande har kunnat reagera på reflexer – och t.ex. kunnat fånga en boll. …Precis så som det porträtteras i filmen, alltså.

”Uppvaknanden” utspelar sig på 60-talet, men det är än idag oerhört mycket som vi inte vet om det katatoniska tillståndet. Någon konsensus kring varför det uppstår råder ännu inte inom forskarvärlden. En del anser t.ex. att det har med hjärnans fysiologi att göra, andra att det har att göra med att drabbade personer råkat ut för en plötslig och drastisk dopaminförlust. Men man vet att kvinnor löper större risk för att hamna i ett katatoniska tillstånd än män, och att risken ökar med åldern. Ett katatoniskt tillstånd kan vara i allt ifrån ett fåtal timmar till åtskilliga år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *