Vad är det för giftig fisk som de äter i Japan?

Jag vet inte om ni tittat något på den norska dramaserien ”Exit”? Den handlar hur som helst om norska finanskrösusar och deras liv i lyx, överflöd och fullständig moralisk förkastlighet. Egentligen vet jag inte ens om jag tycker att den är särskilt bra, men intressant är den onekligen. I alla fall om man får tillåtas tro på att den är baserad på verkliga händelser, vilket ju påstås under öppningsvinjetten.

Hur som helst… I ett av avsnitten sitter två av seriens kvinnliga karaktärer på en lyxig japansk restaurang i vad som ska föreställa (ett mycket kulissigt) New York. De äter på en speciell japansk delikatess, en fisk av vilken man kan dö om den inte tillagas på exakt rätt sätt. Jag har hört om den där fisken förut, och tycker att hela grejen är ordentligt fascinerande.

Fugu-fisken är, precis som blåsfiskar i allmänhet, mycket giftig. Fisken innehåller giftet tetrodotoxin, vilket förlamar musklerna i kroppen och leder till att man dör av andnöd – allt medan man fortfarande är vid fullt medvetande. Symptomen utvecklas oftast inom 30 minuter från förtäring och leder till döden inom fyra till sex timmar från uppvisade symptom. Något motgift eller botemedel finns inte.

Japanerna har ätit Fugu i många århundraden. Man har funnit fisken i rester från maträtter tillagade för 2300 år sedan. Förtärandet av fisken har, av förståeliga skäl, väckt en hel del kontrovers genom historien. Under åren 1603 till 1868 förbjöd den då härskande Tokugawa-regimen fisken. Än idag är Japans kejsare förbjuden att äta fisken, eftersom det anses för riskfyllt för honom att äta den. Alla ansträngningar att begränsa förtärandet av fisken har dock annars varit förgäves. Japanerna gillar helt enkelt sin dödligt giftiga Fugu. Idag är tillgängligheten till Fugu starkt reglerad i Japan, och en särskild licens krävs för att få inhandla, tillaga och servera rätten. Varje år dör ändå ett antal personer av att ha ätit felaktigt tillagad Fugu. Det är dock mycket sällan det då rör sig om Fugu serverad på restaurang, utan nästan uteslutande rör det sig om amatörfiskare som testat att tillaga den själv hemma i köket.

Innanför Sveriges gränser kan man inte avsmaka denna udda delikatess. Här är det helt förbjudet både att saluföra och att tillaga blåsfisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.