Varför kommer påsken på olika datum varje år?

Fönstret för när påskhelgen kan infalla är förvånansvärt brett. När som helst mellan datumen 22:a mars och 25:e april kan det faktiskt vara dags. Men hur kan detta egentligen komma sig? Datumet för när Jesus korsfästes och dog borde väl rimligen vara ett och samma?

Problemets kärna ligger nog trots allt i att Jesus följeslagare slarvade en hel del i nedtecknandet av hans historia. Något datum för hans död fick de aldrig ned på papper, mer än i mycket ungefärliga termer. Dock tror man sig veta att det var under tidpunkten för firandet av den judiska påsken (s.k. ”Pesach”) som Jesus kom inridandes till Jerusalem för första gången, så man tänkte väl att det var fog nog för att göra påsken även till en kristen högtid. Judiska Pesach firas den 14:e dagen i vårmånaden Nisan, men eftersom den judiska kalendern är en månkalender baserad på fullmånen blir detta vid olika tidpunkter varje år. Under kristendomens tidiga år firade man den kristna påsken samtidigt som den judiska, men snart valde man att flytta den kristna versionen av högtiden till söndagen därpå. Anledningen till detta var att man menade att det var då som Jesus återuppstod, men sannolikt handlade det väl mest om att man ville undvika att konkurrera om uppmärksamheten med Pesach i onödan.

År 325 samlades 250 av kyrkans mest prominenta biskopar i Nicea i nuvarande Turkiet för att en gång för alla fastställa svaren på några av kristendomens nyckelfrågor. Under en fyra månader lång konferens diskuterade man t.ex. länge och väl hur man skulle betrakta Jesus ställning i förhållande till Gud. Men man diskuterade även påsken, och landade i att denna skulle firas den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen (vilken bestämdes till den 21:e mars). Än idag är det detta som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.