Var kommer ordet ”påsk” ifrån?

Påsken har sitt ursprung i judisk tradition. Det som idag kallas för ”den judiska påsken” började som ”det osyrade brödets högtid”, och har firats sedan åtminstone 400 år före vår tideräknings start. ”Det osyrade brödets högtid” inföll precis i början av skördeperioden, och firades genom att man åt osyrat bröd och offrade ett lamm (vilket man därefter också åt upp). Med tiden kom högtiden mer och mer att handla om att minnas judarnas uttåg ur Egypten i stället, eftersom man gärna berättade inspirerande historier om detta när man satt tillsammans och frossade i osyrat bröd och kött. Uttåget ur Egypten, eller ”Exodus” som det även kallas, var israeliternas flykt ifrån slaveri under Egyptens farao. Enligt bibliska källor ska händelsen ha ägt rum någon gång runt 1500 år f.kr. Det ska ha varit Mose som ledde israeliterna ut ur Egypten, och under hans ledning irrade israeliterna därefter omkring i 40 år i öknen i sökandet efter det förlovade landet Kanaan.

Ordet ”påsk” kommer just ifrån hebreiskans ”pesach”, vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi” – och anspelar på den judiska innebörden av högtiden. Sedan många århundraden tillbaka är påsken även en stor högtid inom kristendomen. Dock inte – vilket man kanske kan tro – för att påskharen kommer på besök, utan mer för att uppmärksamma Jesus lidande och återuppståndelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *