Hur kom det sig att Hollywood blev filmindustrins huvudstad?

Innan Hollywood sattes på kartan var det faktiskt det inte lika exotiska New Jersey som härbärgerade Amerikas filmproduktion. Det var nämligen där som Thomas Edison bodde. Ni vet samma Thomas Edison som uppfann glödlampan? Under 1900-talets första år registrerade han flera viktiga patent kopplade till tekniken i filmkameror. I princip blev det vid den här tidpunkten näst intill omöjligt att framställa film utan att använda sig av någon eller några av hans patenterade lösningar. Den särställning som detta gav Edison på marknaden var han inte blyg att utnyttja. 1908 grundade han bolaget Motion Pictures Patent Company, vars enda syfte var att skydda patenten och driva rättsprocesser gentemot varenda en som försökte ge sig in i biograf- eller filmbranschen.

Mindre filmmakare hade inte de ekonomiska musklerna för att spela efter Edisons regler, så de tog sitt pick och pack och drog. I Kalifornien hittade de billig mark i den obetydliga Los Angeles-förorten Hollywood. Här befann de sig tillräckligt långt bort för att hålla sig undan ifrån Thomas Edisons radar, och skulle Edisons advokater mot all förmodan komma springandes ändå kunde de alltid smita över gränsen till Mexiko. Snart hade en alternativ filmindustri vuxit fram i Hollywood, och efter det att Motion Pictures Patent Company förlorat en viktig rättsprocess 1915 kom den att dominera helt. Det varma och behagliga klimatet i Kalifornien gjorde inte saken sämre. Allt fler filmmakare insåg fördelen i att man i Hollywood kunde man spela in film året om, i stället för bara under sommarhalvåret som borta i New Jersey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *