Vilken är världens största grävmaskin?

Världens största grävmaskin är den enorma Bucyrus RH400. Maskinen väger 889 ton och drivs av två mullrande 16-cylindriga diesel-motorer, vilka tillsammans genererar 4400 hästkrafter. Maskinen har varit herre på täppan länge. Redan 1997 lanserades Bucyrus RH400 i Tyskland av Terex, vars jättegrävmaskinstillverkning senare har sålts vidare – och ägs idag av amerikanska Caterpillar.

Bucyrus RH400 går säkert att använda till mycket, men för de mer finplanerade trädgårdsprojekten bör man nog välja en annan maskin. I bara en skopa sväljer nämligen Bucyrus RH400 45 kubikmeter jord och sten, eller 94 ton. För några år sedan slog maskinen nytt världsrekord, när hela 9000 ton jord grävdes upp på under en timme vid något oljefält i Kanada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.