När uppfanns vattenlåset?

Varje gång man gör rent golvbrunnen i duschen påminns man om vilken genial uppfinning som vattenlåset faktiskt är. Det är inte direkt någon aptitretande odör som stiger upp ur det där svarta hålet…

Det första vattenlåset uppfanns så tidigt som 1775 av britten Alexander Cumming, då i en S-formad variant. Uppfinningen förfinades några år senare av Thomas Crapper, som gav låset dess berömda U-form. Sitt stora genombrott fick vattenlåset efter den sällsynt illaluktande sommaren i London 1858, vilken även kommit att benämnas ”The Great Stink”. Den sommaren var det så varmt i den brittiska huvudstaden att stanken ifrån Themsen – som på den här tiden tjänade som stadens öppna avlopp – blev så outhärdlig och påträngande att den trängde sig ända in i parlamentshuset. Att vanligt folk hade det på det här viset var väl en sak, resonerade parlamentsledamöterna. Men när dessa upphöjda herrar själva fick finna sig i att inandas den vämjeliga stanken beslutades det illa kvickt att ett avloppssystem skulle anläggas i staden, och med det blev även vattenlåset obligatoriska inslag.

Vattenlåset är ingen självklarhet ens idag, i stora delar av världen. 2017 uppskattades det att bara omkring två tredjedelar av världens befolkning har tillgång till denna enkla men snillrika uppfinning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.