Hur avancerad var datorn i Apollo 11?

Skrönan att jänkarnas första resa till Månen företogs med en farkost utrustad med teknik som inte ens kan mäta sig med en genomsnittlig modern miniräknare har man ju hört. Men stämmer detta verkligen?

Jo, så var det faktiskt… När Apollo 11 lyfte ifrån Kennedy Space Center den 16:e juli 1969 var det med den tidens cutting edge-teknologi ombord. Datamaskinen Apollo Guidance Computer var det bästa som amerikanerna hade att tillgå, och var den finstämda apparat som skulle säkra uppdragets framgång. Maskinen hade minneskapacitet att lagra hela 2048 ord. Med ”ord” avses då 2048 uppsättningar av ettor och nollor, varav varje uppsättning var 16 bit lång. För att sätta det i perspektiv med någonting ska man veta att en enstaka alfabetisk bokstav kräver åtta bits för att lagras. Med andra ord skulle Apollo Guidance Computer inte haft prestanda nog att ens spara ner det här inlägget, även om inlägget egentligen bara innehåller 277 ord.

”Ordminnet” var av typen RAM (random access memory = arbetsminne), vilket innebar att all data nollställdes så fort som strömmen bröts. Samma princip gäller för RAM-minnen av idag, även om vi numera sällan räknar minneskapaciteten i antalet ord. Apollo Guidance Computer kompletterades med ett s.k. ”read only memory” på 72 kb. Det som låg på det minnet var förinstallerat och ej möjligt att ändra i efterhand.

Motorn i Apollo Guidance Computer var dess 0.043 MHz snabba processor. Mot processorerna i dagens datorer står den sig naturligtvis slätt. Men om man gör den där jämförelsen med miniräknaren, då? Ja, även då får Apollo Guidance Computer svårt att hänga med. Texas Instruments klassiska miniräknare TI-73, som varit en följeslagare genom högstadiematten för många ur min egen generation, är t.ex. 140 gånger så snabb som Apollo Guidance Computer var. TI-73 har även åtta gånger så stort RAM-minne som Apollo Guidance Computer.

Det som framstår som mest besynnerligt i sammanhanget är väl kanske egentligen att man inte varit tillbaka på Månen sedan 1972, trots den hysteriska utveckling som har skett på teknikområdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.